Skořicoví šneci (vč. bezlepkové varianty)

Kdo by neměl rád skořicové šneky? Jedině ti, co nemají rádi skořici, jinak nikoho jiného neznám. Skořicoví šneci se nejčastěji dělají z listového těsta, ale můžeme je připravit také z těsta kynutého. Bezlepková varianta tohoto receptu je vláčná díky zakysané smetaně a je výborná. Recept je poměrně málo sladký, takže pokud máte raději sladší chuť přidejte si do těsta trochu cukru.

Hodnocení receptu

  • (4 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Mléko s cukrem zahřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
  • 2. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme zakysanou smetanu, vejce, olej, mouku, cukr, nastrouhané uvařené brambory, špetku solia vypracujeme těsto (dost se lepí, což nám zatím nevadí).
  • 3. Těsto necháme kynout asi 30 minut na teplém místě (třeba na topení nebo v lehce vyhřáté troubě).
  • 4. Vykynuté těsto na vále prohněteme a vyválíme jej na tenkou placku. Placku hustě posypeme skořicí a 1. vanilkovým cukrem, srolujeme a roládu nahrájíme na kousky široké asi 1 cm. Šneky klademe na plech, potřeme je rožšlehaným vajíčkem a posypeme 2. vanilkovým cukrem. Šneky pečeme na 175°C asi 35 minut. Ke konci můžeme opatrně přidat teplotu, aby nám cukr na povrchu zkaramelizoval (případně přesunout plech blíže k horní části trouby).