Kdo by neměl rád skořicové šneky? Jedině ti, co nemají rádi skořici, jinak nikoho jiného neznám. Skořicoví šneci se nejčastěji dělají z listového těsta, ale můžeme je připravit také z těsta kynutého. Bezlepková varianta tohoto receptu je vláčná díky zakysané smetaně a je výborná. Recept je poměrně málo sladký, takže pokud máte raději sladší chuť přidejte si do těsta trochu cukru.

Skořicoví šneci (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 15 středních
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (4 /5)
- (1 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 100ml mléka + lžíce cukru (u bezmléčné varianty použijte např. sójové mléko)
- 10g droždí UNIFERM
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 vejce
- 50g oleje (asi 70ml)
- 300g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schär Mix B)
- 70g moučkového cukru
- 100g uvařených brambor nastrouhaných najemno
- sůl
- skořice
- 2 vanilkové cukry
- vajíčko na potření
Instrukce
- 1. Mléko s cukrem zahřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- 2. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme zakysanou smetanu, vejce, olej, mouku, cukr, nastrouhané uvařené brambory, špetku solia vypracujeme těsto (dost se lepí, což nám zatím nevadí).
- 3. Těsto necháme kynout asi 30 minut na teplém místě (třeba na topení nebo v lehce vyhřáté troubě).
- 4. Vykynuté těsto na vále prohněteme a vyválíme jej na tenkou placku. Placku hustě posypeme skořicí a 1. vanilkovým cukrem, srolujeme a roládu nahrájíme na kousky široké asi 1 cm. Šneky klademe na plech, potřeme je rožšlehaným vajíčkem a posypeme 2. vanilkovým cukrem. Šneky pečeme na 175°C asi 35 minut. Ke konci můžeme opatrně přidat teplotu, aby nám cukr na povrchu zkaramelizoval (případně přesunout plech blíže k horní části trouby).
- Celková doba přípravy: 80 minut
- Chod: chuťovka, snídaně, svačina
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: Schär Mix B
Instrukce
- 1. Mléko s cukrem zahřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- 2. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme zakysanou smetanu, vejce, olej, mouku, cukr, nastrouhané uvařené brambory, špetku solia vypracujeme těsto (dost se lepí, což nám zatím nevadí).
- 3. Těsto necháme kynout asi 30 minut na teplém místě (třeba na topení nebo v lehce vyhřáté troubě).
- 4. Vykynuté těsto na vále prohněteme a vyválíme jej na tenkou placku. Placku hustě posypeme skořicí a 1. vanilkovým cukrem, srolujeme a roládu nahrájíme na kousky široké asi 1 cm. Šneky klademe na plech, potřeme je rožšlehaným vajíčkem a posypeme 2. vanilkovým cukrem. Šneky pečeme na 175°C asi 35 minut. Ke konci můžeme opatrně přidat teplotu, aby nám cukr na povrchu zkaramelizoval (případně přesunout plech blíže k horní části trouby).
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
1 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(4 / 5)
Zatím žádné komentáře.