Sladké makové loupáky (vč. bezlepkové varianty)

Loupáky s mlékem jsou pro mnohé z nás představou dobré snídaně nebo krásná vzpomínka na nedělní snídaně u babičky. Tak proč si je nezkusit upéct doma? Pro celiaky ani jiná možnost není. Loupáky jsou krásně voňavé a velmi chutné. Bezlepková varianta je krásně měkoučká, nadýchaná a tak dobrá, že ji určitě zařadíte mezi své oblíbené bezlepkové recepty. Těsto na bezlepkovou variantu je nejdříve trochu lepivé, takže se s ním zezačátku hůře pracuje, ale výsledek opravdu stojí za to!

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (3 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. V mléce rozpustíme sádlo a směs necháme vystydnout tak, aby byla pouze vlažná. Poté do ní přidáme lžičku krupicového cukru, lžičku mouky a rozdrobíme kvasnice. Směs přikryjeme a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  • 2. Mezitím si dobře promícháme mouku s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, přidáme zakysanou smetanu, vejce a připravený kvásek a vypracujeme těsto (nelekejte se, že dost lepí), které necháme na teplém místě 30 minut vykynout. Ideální je si lehce nahřát troubu a těsto nechat kynout zakryté v ní (zvlášť bezlepkovému těstu to hodně pomůže).
  • 3. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou vysypaný vál a dobře je prohněteme, pokud moc lepí podsypáváme jej moukou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Poté těsto vyválíme na kulatou placku, kterou rozkrájíme napříč tak, aby nám vzniklo 4, 6 nebo 8 trojúhelníků (krájíme na dílky podobně jako pizzu). Trojúhelníky smotáme od širší strany ke špičce a zahneme do tvaru rohlíku. Rohlíky naskládáme na plech, pomažeme je žloutkem, který jsme rozmíchali s trochou mléka a hustě posypeme mákem. Při skládání na plech pro jistotu necháváme větší mezery.
  • 4. Loupáky pečeme při 175°C asi 20-25 minut než krásně zezlátnou a zavoní. Propečenost můžeme vyzkoušet párátkem.