Loupáky s mlékem jsou pro mnohé z nás představou dobré snídaně nebo krásná vzpomínka na nedělní snídaně u babičky. Tak proč si je nezkusit upéct doma? Pro celiaky ani jiná možnost není. Loupáky jsou krásně voňavé a velmi chutné. Bezlepková varianta je krásně měkoučká, nadýchaná a tak dobrá, že ji určitě zařadíte mezi své oblíbené bezlepkové recepty. Těsto na bezlepkovou variantu je nejdříve trochu lepivé, takže se s ním zezačátku hůře pracuje, ale výsledek opravdu stojí za to!

Sladké makové loupáky (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 6 loupáků
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (3 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 110ml mléka (110g) + 35g sádla + 1 lžička cukru + 1 lžička mouky
- 10g droždí (1/4 kostky)
- 250g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schar mix B)
- 45g moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli (6g)
- 2 lžíce zakysané smetany (50g)
- 1 vejce
- žloutek s trochou mléka na potření
- 1 lžíce máku na posypání
Instrukce
- 1. V mléce rozpustíme sádlo a směs necháme vystydnout tak, aby byla pouze vlažná. Poté do ní přidáme lžičku krupicového cukru, lžičku mouky a rozdrobíme kvasnice. Směs přikryjeme a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- 2. Mezitím si dobře promícháme mouku s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, přidáme zakysanou smetanu, vejce a připravený kvásek a vypracujeme těsto (nelekejte se, že dost lepí), které necháme na teplém místě 30 minut vykynout. Ideální je si lehce nahřát troubu a těsto nechat kynout zakryté v ní (zvlášť bezlepkovému těstu to hodně pomůže).
- 3. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou vysypaný vál a dobře je prohněteme, pokud moc lepí podsypáváme jej moukou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Poté těsto vyválíme na kulatou placku, kterou rozkrájíme napříč tak, aby nám vzniklo 4, 6 nebo 8 trojúhelníků (krájíme na dílky podobně jako pizzu). Trojúhelníky smotáme od širší strany ke špičce a zahneme do tvaru rohlíku. Rohlíky naskládáme na plech, pomažeme je žloutkem, který jsme rozmíchali s trochou mléka a hustě posypeme mákem. Při skládání na plech pro jistotu necháváme větší mezery.
- 4. Loupáky pečeme při 175°C asi 20-25 minut než krásně zezlátnou a zavoní. Propečenost můžeme vyzkoušet párátkem.
- Celková doba přípravy: 65 minut
- Chod: chuťovka, oběd, snídaně, svačina
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: mák, Schär Mix B
Instrukce
- 1. V mléce rozpustíme sádlo a směs necháme vystydnout tak, aby byla pouze vlažná. Poté do ní přidáme lžičku krupicového cukru, lžičku mouky a rozdrobíme kvasnice. Směs přikryjeme a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- 2. Mezitím si dobře promícháme mouku s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, přidáme zakysanou smetanu, vejce a připravený kvásek a vypracujeme těsto (nelekejte se, že dost lepí), které necháme na teplém místě 30 minut vykynout. Ideální je si lehce nahřát troubu a těsto nechat kynout zakryté v ní (zvlášť bezlepkovému těstu to hodně pomůže).
- 3. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou vysypaný vál a dobře je prohněteme, pokud moc lepí podsypáváme jej moukou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Poté těsto vyválíme na kulatou placku, kterou rozkrájíme napříč tak, aby nám vzniklo 4, 6 nebo 8 trojúhelníků (krájíme na dílky podobně jako pizzu). Trojúhelníky smotáme od širší strany ke špičce a zahneme do tvaru rohlíku. Rohlíky naskládáme na plech, pomažeme je žloutkem, který jsme rozmíchali s trochou mléka a hustě posypeme mákem. Při skládání na plech pro jistotu necháváme větší mezery.
- 4. Loupáky pečeme při 175°C asi 20-25 minut než krásně zezlátnou a zavoní. Propečenost můžeme vyzkoušet párátkem.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
3 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.