Sladký pohankový nákyp

Pohankový nákyp je dalším ze zajímavých pohankových receptů. Pohanka je pro naše zdraví velmi výhodnou surovinou, proto se ji snažím často zařazovat do jídelníčku. Tato úprava je v podstatě modifikací klasického rýžového nákypu, na rozdíl od něj ale nedrží tak pěkně pohromadě (ale jakmile vychladne dá se také krásně krájet). Množství cukru je poměrně malé, takže pokud máte raději sladší chuť, použijte více cukru.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Mléko přivedeme k varu, odstavíme z plamene a vsypeme do něj pohanku. Jakmile pohanka změkne (to trvá asi 20 minut), slijeme přes cedník přebytečné mléko. K pohance přidáme máslo a necháme rozpustit.
  • 2. Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem a přilijeme asi lžíci horké vody, aby směs pěkně nabyla (není to ale nutné) a vyšleháme do světlé pěny.
  • 3. Žloutkovou směs přidáme k pohance a dobře ji promícháme, poté jemně vetřeme bílkový sníh. Připravený nákyp vrstvíme do máslem vymazané pečící formy (nejlépe formy na biskupský chlebíček nebo hřbet) a prokládáme jej nakrájeným ovocem. Nákyp pečeme v troubě na 180˚C než směs zpevní a na povrchu zezlátne (což trvá asi 30 minut).