Jednoduchý a rychlý recept na domácí tyčinky se slaninou, které jsou chuťově opravdu výborné. Ke zdárné přípravě tyčinek je třeba mít opravdu ostré radélko nebo hodně ostý nůž, aby se tyčinky dobře krájely. S těstem se krásně pracuje, což platí i pro bezlepkovou variantu.

Slaninové tyčinky (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 2 plechy
- Obtížnost snadné
Hodnocení receptu
- (3 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 200ml vody
- 1 lžíce tuku (asi 20g)
- 1 lžička cukru
- 10g kvasnic (1/4 kostky)
- 250g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schar mix B) + trochu navíc
- 1 vejce na potření
- 100g slaniny
- sůl
Instrukce
- 1. Ve vodě rozpustíme tuk a směs necháme zchládnout, aby byla pouze vlažná. Potom přidáme cukr a rozdrobené kvasnice a necháme se vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- 2. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme mouku smíchanou s půl lžičkou soli a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nejlépe to jde rukama na hladkou moukou posypaném vále.
- 3. Těsto rozválíme na tenkou placku a pomocí radélka je ořízneme na přesný obdélník (s výškou podle velikosti slaniny). Placku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a poklademe slaninou. Radýlkem řežeme tyčinky, které nadvakrát zkroutíme a položíme na pečícím papírem vyložený plech. Se zbylým těsten uděláme to samé (vždy ale ořežeme velikost před pomazání vajíčkem, jinak by těsto ze zbytků bylo příliš lepivé).
- 4. Tyčinky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě při 150°C dozlatova, což trvá asi 50 minut. Dáváme si pozor, abychom pečivo nevysušili, aby nebylo příliš tvrdé.
- Celková doba přípravy: 70 minut
- Chod: chuťovka, drobné cukroví
- Kategorie receptu: Slané pečivo
- Ingredience: Schär Mix B
Instrukce
- 1. Ve vodě rozpustíme tuk a směs necháme zchládnout, aby byla pouze vlažná. Potom přidáme cukr a rozdrobené kvasnice a necháme se vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- 2. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme mouku smíchanou s půl lžičkou soli a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nejlépe to jde rukama na hladkou moukou posypaném vále.
- 3. Těsto rozválíme na tenkou placku a pomocí radélka je ořízneme na přesný obdélník (s výškou podle velikosti slaniny). Placku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a poklademe slaninou. Radýlkem řežeme tyčinky, které nadvakrát zkroutíme a položíme na pečícím papírem vyložený plech. Se zbylým těsten uděláme to samé (vždy ale ořežeme velikost před pomazání vajíčkem, jinak by těsto ze zbytků bylo příliš lepivé).
- 4. Tyčinky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě při 150°C dozlatova, což trvá asi 50 minut. Dáváme si pozor, abychom pečivo nevysušili, aby nebylo příliš tvrdé.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
2 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(3 / 5)
Zatím žádné komentáře.