Recept na klasické a bezlepkové tyčinky se slaninou.

Slaninové tyčinky (vč. bezlepkové varianty)

Jednoduchý a rychlý recept na domácí tyčinky se slaninou, které jsou chuťově opravdu výborné. Ke zdárné přípravě tyčinek je třeba mít opravdu ostré radélko nebo hodně ostý nůž, aby se tyčinky dobře krájely. S těstem se krásně pracuje, což platí i pro bezlepkovou variantu.

Hodnocení receptu

  • (3 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Ve vodě rozpustíme tuk a směs necháme zchládnout, aby byla pouze vlažná. Potom přidáme cukr a rozdrobené kvasnice a necháme se vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  • 2. Jakmile nám kvásek vzejde, přidáme mouku smíchanou s půl lžičkou soli a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nejlépe to jde rukama na hladkou moukou posypaném vále.
  • 3. Těsto rozválíme na tenkou placku a pomocí radélka je ořízneme na přesný obdélník (s výškou podle velikosti slaniny). Placku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a poklademe slaninou. Radýlkem řežeme tyčinky, které nadvakrát zkroutíme a položíme na pečícím papírem vyložený plech. Se zbylým těsten uděláme to samé (vždy ale ořežeme velikost před pomazání vajíčkem, jinak by těsto ze zbytků bylo příliš lepivé).
  • 4. Tyčinky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě při 150°C dozlatova, což trvá asi 50 minut. Dáváme si pozor, abychom pečivo nevysušili, aby nebylo příliš tvrdé.