Slaný pórkový koláč (vč. bezlepkové varianty)

Tento jednoduchý a rychlý recept na slaný pórkový koláč pochází původně z Řecka. Ač nejsem zrovna milovníkem pórku, tak se musím přiznat, že toto zpracování pórku mi chutná opravdu hodně. Recept obsahuje i výbornou bezlepkovou variantu (je použito tak málo mouky, že rozdíl v chuti mezi oběma variantami není vůbec postřehnutelný). Koláč můžeme jíst teplý nebo studený a to buď samostatně nebo k němu připravit lehký zeleninový salát.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Pórek nakrájíme nahrubo a na oleji jej asi 10 minut podusíme, aby nám hezky změkl.
  • 2. Mezitím si vyklepneme vejce a celá je šlehačem dobře prošleháme do téměř tuhé pěny.
  • 3. K vejcím přidáme nahrubo nastrouhanou Nivu, mléko, mouku a směs osolíme a opepříme. Solíme opatrně, protože Niva je slaná dost. Nakonec vmícháme dušený pórek a směs dobře promícháme.
  • 4. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy (u bezlepkové varianty použijte k vysypání polohrubou rýžovou mouku). Koláč vložíme do trouby a na 175°C pečeme asi 30 minut (propečenost zkoušíme špejlí).

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...