Špagetová dýně se k boloňské omáčce chuťové výborně hodí. Příprava obojího je relativně snadná a rychlá (nejvíce času trvá dušení omáčky a pečení dýně, u čehož ale člověk nemusí neustále být). Navíc je to vhodné jídlo i pro bezlepkovou dietu. Dýně obsahuje vysoký obsah vlákniny a to je velmi zdravé. Navíc touto formou dostanete trochu zeleniny i do zapřisáhlých masožravců 🙂

Špagetová dýně s boloňskou omáčkou
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 4
- Obtížnost snadné
Hodnocení receptu
- (0.7 /5)
- (7 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- olej na smažení
- 1 cibule
- 400g mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)
- 1 mrkev
- kousek řapíkatého celeru (nebo libečku)
- 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
- 1-2 stroužky česneku
- sůl, tymián, pepř
- 1 střední špagetová dýně (velikosti většího žlutého melounu)
- čerstvá petrželka (nemusí být)
Instrukce
- 1. Špagetovou dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Obě půlky zabalíme do alobalu, dáme do trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut (propečenost můžeme zkusit špičkou nože - měl by lehce projít dýní).
- 2. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji dosklovata. Poté přidáme mleté maso, přikryjeme poklicí a počkáme až se vydusí šťáva.
- 3. Do základu přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nakrájený stonek celeru, vše krátce zarestujeme a přidáme pokrájená rajčata se šťávou a celý stroužek česneku. Směs osolíme, opepříme, přidáme koření a dusíme dokud není maso měkké. Můžeme přidat také trochu červeného vína.
- 4. Upečenou dýni necháme trochu vychladnout, poté vezmeme vidličku a z obou půlek vyškrábeme dužninu, která se nám rozpadá na tenké nudličky.
- 5. Nakonec smícháme dýni s omáčkou, ozdobíme čerstvou petřželkou a podáváme.
Instrukce
- 1. Špagetovou dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Obě půlky zabalíme do alobalu, dáme do trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut (propečenost můžeme zkusit špičkou nože - měl by lehce projít dýní).
- 2. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji dosklovata. Poté přidáme mleté maso, přikryjeme poklicí a počkáme až se vydusí šťáva.
- 3. Do základu přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nakrájený stonek celeru, vše krátce zarestujeme a přidáme pokrájená rajčata se šťávou a celý stroužek česneku. Směs osolíme, opepříme, přidáme koření a dusíme dokud není maso měkké. Můžeme přidat také trochu červeného vína.
- 4. Upečenou dýni necháme trochu vychladnout, poté vezmeme vidličku a z obou půlek vyškrábeme dužninu, která se nám rozpadá na tenké nudličky.
- 5. Nakonec smícháme dýni s omáčkou, ozdobíme čerstvou petřželkou a podáváme.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
7 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(0.7 / 5)
Zatím žádné komentáře.