Šunkové koláče (vč. bezlepkové varianty)

Tyto koláče vypadají moc krásně a navíc moc dobře chutnají. Jejich příprava vyžaduje trochu šikovnosti. Koláčky jsou velmi dekorativní, takže se přímo skvěle hodí na slavnostní stůl. Moc krásně působí zejména servírované v proutěné ošatce.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (3 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Z lehce zahřátého mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a rozdrobených kvasnic necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  • 2. Mezitím si smícháme obě mouky a dobře je promícháme se solí. Potom přidáme olej, zakysanou smetanu, vejce a připravený kvásek a vymísíme hladké těsto, které necháme 30 minut kynout (nejlépe v lehce vyhřáté troubě).
  • 3. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou vysypaný vál a dobře rukama prohněteme. Pokud je těsto příliš měkké, zapracujeme do něj více mouky.
  • 4. Těsto vyválíme na tloušťku 0,5cm a vykrájíme větší kolečka. Dobře to jde například větší sklenicí. Ze sýra a šunky si vykrájíme stejně velká kolečka jako z těsta. Vejce na potření rozšleháme.
  • 5. Kolečko těsta potřeme vajíčkem, položíme na něj šunku, tu potřeme vajíčkem a položíme na ni sýr, ten znovu potřeme vajíčkem a přiklopíme kolečkem těsta.
  • 6. Takto připravený koláček nařízneme po okraji na osm dílků. Dílky uchopíme prsty a přetočíme. Tento krok můžete vidět na obrázku v záložce POSTUP RECEPTU.
  • 7. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Poté je pečeme v troubě na 175°C než krásně zezlátnou, což trvá asi 20 minut.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...