Tyto koláče vypadají moc krásně a navíc moc dobře chutnají. Jejich příprava vyžaduje trochu šikovnosti. Koláčky jsou velmi dekorativní, takže se přímo skvěle hodí na slavnostní stůl. Moc krásně působí zejména servírované v proutěné ošatce.

Šunkové koláče (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 14 ks
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (3 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 150ml mléka + 1 lžička cukru + 1 lžička mouky
- 10g kvasnic (1/4 kostky)
- 250g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schar mix B)
- 50g hladké pohankové mouky
- 1/2 lžičky soli (6g)
- 50g oleje (asi 6 polévkových lžic)
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 200g plátkového sýra
- 200g šunky
- sezamová semínka na posypání
Instrukce
- 1. Z lehce zahřátého mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a rozdrobených kvasnic necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- 2. Mezitím si smícháme obě mouky a dobře je promícháme se solí. Potom přidáme olej, zakysanou smetanu, vejce a připravený kvásek a vymísíme hladké těsto, které necháme 30 minut kynout (nejlépe v lehce vyhřáté troubě).
- 3. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou vysypaný vál a dobře rukama prohněteme. Pokud je těsto příliš měkké, zapracujeme do něj více mouky.
- 4. Těsto vyválíme na tloušťku 0,5cm a vykrájíme větší kolečka. Dobře to jde například větší sklenicí. Ze sýra a šunky si vykrájíme stejně velká kolečka jako z těsta. Vejce na potření rozšleháme.
- 5. Kolečko těsta potřeme vajíčkem, položíme na něj šunku, tu potřeme vajíčkem a položíme na ni sýr, ten znovu potřeme vajíčkem a přiklopíme kolečkem těsta.
- 6. Takto připravený koláček nařízneme po okraji na osm dílků. Dílky uchopíme prsty a přetočíme. Tento krok můžete vidět na obrázku v záložce POSTUP RECEPTU.
- 7. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Poté je pečeme v troubě na 175°C než krásně zezlátnou, což trvá asi 20 minut.
- Celková doba přípravy: 70 minut
- Chod: chuťovka, snídaně, svačina
- Kategorie receptu: Slané pečivo
- Ingredience: Schär Mix B, sezam

Instrukce
- 1. Z lehce zahřátého mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a rozdrobených kvasnic necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- 2. Mezitím si smícháme obě mouky a dobře je promícháme se solí. Potom přidáme olej, zakysanou smetanu, vejce a připravený kvásek a vymísíme hladké těsto, které necháme 30 minut kynout (nejlépe v lehce vyhřáté troubě).
- 3. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou vysypaný vál a dobře rukama prohněteme. Pokud je těsto příliš měkké, zapracujeme do něj více mouky.
- 4. Těsto vyválíme na tloušťku 0,5cm a vykrájíme větší kolečka. Dobře to jde například větší sklenicí. Ze sýra a šunky si vykrájíme stejně velká kolečka jako z těsta. Vejce na potření rozšleháme.
- 5. Kolečko těsta potřeme vajíčkem, položíme na něj šunku, tu potřeme vajíčkem a položíme na ni sýr, ten znovu potřeme vajíčkem a přiklopíme kolečkem těsta.
- 6. Takto připravený koláček nařízneme po okraji na osm dílků. Dílky uchopíme prsty a přetočíme. Tento krok můžete vidět na obrázku v záložce POSTUP RECEPTU.
- 7. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Poté je pečeme v troubě na 175°C než krásně zezlátnou, což trvá asi 20 minut.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
3 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.