Švestková marmeláda s hřebíčkem

Ze švestek se kromě povidel dá vyrobit i výborná marmeláda. Aby nebyla úplně obyčejná, dá se dochutit různým kořením, v tomto případě hřebíčkem a skořicí. Lžička rumu nakonec není nezbytná, ale dodá marmeládě velmi zajímavou chuť (ale bez rumu je tento recept také velmi dobrý). Kdo má rád slivovici a nebojí se toho, může na dochucení použít také ji. Pektin seženete ve zdravé výživě. Je to čistě přírodní želírující látka (extrahovaná z citrusů), takže výsledná marmeláda je zdravější než s použitím různých pektogelů nebo gelfixů (které obsahují navíc různé konzervanty). Je to také o dost levnější, protože malá krabička nám vydrží na dost dlouho.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Vodu s hřebíčkem a skořicí svaříme dohromady, trvá to asi 5 minut.
  • 2. Mezitím si omyjeme švestky a vypeckujeme je. Vybereme z vody koření a přidáme švestky.
  • 3. Švestky vaříme než změknou a než slupka uvolní do puré své tmavé barvivo. Pro světlou marmeládu švestky vaříme kratší dobu, pro tmavou delší dobu.
  • 4. Změklé švestky propasírujeme přes síto a vrátíme do hrnce. Přidáme lžičku pektinu smíchanou se lžičkou cukru a provaříme 5 minut. Poté přidáme cukr a necháme rozpustit.
  • 5. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a rumem a plníme do čistých skleniček.
  • 6. Skleničky můžeme postavit dnem vzhůru a nechat vychladnout nebo je zavařit 10 minut v hrnci s horkou vodou.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...