Světlý bezlepkový chléb

Tento bezlepkový chléb je opravdu velmi dobrý. Inspirovala jsem se na facebooku podobným receptem Lenky Školové. Místo vody jsem použila podmáslí, pro kvásek je ale nutné použít vodu nebo mléko, aby nám hezky vykvasil. Chléb se dá ochutit pouze kmínem nebo chlebovým kořením, zvláště anýz mu dodává na zajímavosti. Vláknina neboli psylium udrží v chlebu vlhkost. Seženete ji ve zdravé výživě nebo v lékárně. Chéb, který nesníte tentýž den nakrájejte na krajíce a zamrazte, aby neztvrdnul.

Hodnocení receptu

  • (4.8 /5)
  • (4 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Smícháme vlažnou vodu, kvasnice, lžičku mouky a lžičku cukru a necháme si vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Do zákysu dáme nabobtnat psylium.
  • 2. Mezitím si smícháme obě mouky, sůl a koření.
  • 3. Jakmile nám kvásek vzejde nalijeme jej do mouky, přidáme olej a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout 30 minut (nejlépe v mírně vyhřáté troubě).
  • 4. Vál posypeme moukou a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Těsto pomoučíme a hněteme tak dlouho, až je dobře propracované a vláčné. Takto připravené těsto zformujeme do tvaru bochníku, který vložíme do pomoučené ošatky (nebo misky vyložené čistou utěrkou), postříkáme vodou z rozprašovače a necháme na teplém místě kynout dalších 30 minut.
  • 5. Mezitím si rozpálíme troubu na 250°C. Vykynutý chlebík překlopíme na plech, postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby, do které zároveň vložíme malý hrnec s trochou vody, aby nám vznikla pára. Po 10 minutách pečení vypustíme z trouby páru a stáhneme teplotu na 200°C a pečeme dalších 25 minut.
  • 6. Chléb je hotový jakmile zní dutě při poklepu ze spodní strany. Než jej nakrojíme, necháme jej dobře vychladnout.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...