Třená bábovka je tradiční moučník. Avšak tento recept je mnohem zdravější než klasická bábovka. Bezlepková varianta obsahuje rýžovou mouku, která je bezlepková a také med místo cukru. Rýžovou mouku běžně seženete v obchodech ve zdravou výživou. Navíc obsahuje také mrkev, která do bábovky přidá tolik diskutovanou a potřebnou vlákninu. Chuť této bábovky závisí hlavně na chuti použitého medu. Kdo nemá v moučnících rád medovou chuť může jej nahradit stejným množstvím cukru.

Třená bábovka s medem a mrkví (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
- Obtížnost snadné
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (1 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 4 vejce
- 120g medu (tekutý nebo rozehřátý)
- 1 lžíce horké vody
- 100 ml oleje
- 200 ml smetany na vaření
- 260g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte 200 g rýžové mouky, 30 g bramborového škrobu a 30 g kukuřičného škrobu)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 střední mrkve (asi 100 g)
- špetka soli
Instrukce
- 1. Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. K žloutků přidáme med, lžíci horké vody a směs vyšleháme do světlé pěny. Poté vešleháme olej a smetanu na vaření a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou mrkev a zlehka vmícháme sníh z bílků.
- 2. Směs nalijeme do vymazané a rýžovou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme ve vyhřáté troubě o teplotě 175˚C asi 25 minut (propečenost zkoušíme špejlí, po vytažení z moučníku nesmí její konec lepit).
- 3. Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme z formy, pocukrujeme a můžeme servírovat.
- Celková doba přípravy: 35 minut
- Chod: chuťovka, svačina
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: mrkev, rýžová mouka
Instrukce
- 1. Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. K žloutků přidáme med, lžíci horké vody a směs vyšleháme do světlé pěny. Poté vešleháme olej a smetanu na vaření a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou mrkev a zlehka vmícháme sníh z bílků.
- 2. Směs nalijeme do vymazané a rýžovou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme ve vyhřáté troubě o teplotě 175˚C asi 25 minut (propečenost zkoušíme špejlí, po vytažení z moučníku nesmí její konec lepit).
- 3. Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme z formy, pocukrujeme a můžeme servírovat.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
1 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.