Třená bábovka s medem a mrkví (vč. bezlepkové varianty)

Třená bábovka je tradiční moučník. Avšak tento recept je mnohem zdravější než klasická bábovka. Bezlepková varianta obsahuje rýžovou mouku, která je bezlepková a také med místo cukru. Rýžovou mouku běžně seženete v obchodech ve zdravou výživou. Navíc obsahuje také mrkev, která do bábovky přidá tolik diskutovanou a potřebnou vlákninu. Chuť této bábovky závisí hlavně na chuti použitého medu. Kdo nemá v moučnících rád medovou chuť může jej nahradit stejným množstvím cukru.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. K žloutků přidáme med, lžíci horké vody a směs vyšleháme do světlé pěny. Poté vešleháme olej a smetanu na vaření a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou mrkev a zlehka vmícháme sníh z bílků.
  • 2. Směs nalijeme do vymazané a rýžovou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme ve vyhřáté troubě o teplotě 175˚C asi 25 minut (propečenost zkoušíme špejlí, po vytažení z moučníku nesmí její konec lepit).
  • 3. Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme z formy, pocukrujeme a můžeme servírovat.