Uzená polévka s kroupami je ideální polévkou pro zimní období a při vaření nám krásně provoní domov. Její chuť je silná, takže se opravdu hodí na prohřátí, když přijdeme večer promrzlí domů. Díky kroupám je také poměrně sytá. Navíc se dá uvařit z uzených kostí, které jsou levné, ale stále mají na sobě dost chutného masa.

Uzená polévka s kroupami (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 6
- Obtížnost snadné
Hodnocení receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 1 kg uzených žeber (nebo uzeného masa s kostí)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 cibule
- trocha oleje nebo sádla
- 2 mrkve
- kousek pórku
- sůl
- 200g ječných krup (u bezlepkové varianty použijte pohankové kroupy)
- petrželka na ozdobení
Instrukce
- 1. Uzené maso omyjeme, v hrnci zalijeme vodou, přidáme bobkové listy, nové koření a pepř a maso uvaříme do měkka. Trvá to asi hodinu a půl.
- 2. Mezitím si uvaříme kroupy - zalijeme je dvakrát větším množstvím vody než je krup a uvaříme je do měkka. Pokud budeme používat pohankové kroupy, zalijeme je dvakrát větším množstvím vařící vody než je krup a necháme je 20 minut odstát (nevaříme). Měkké kroupy, jak ječné tak pohankové, propláchneme v cedníku studenou vodou.
- 3. Cibuli nakrájíme nadrobno a na troše oleje nebo sádla ji asi 5 minut orestujeme, potom k ní přidáme na drobno nakrájenou mrkev a ještě chvilku restujeme. Orestovanou zeleninu a nahrubo nakrájený porék zalijeme vývarem a 10 minut povaříme.
- 4. Jakmile je zelenina uvařená, obereme maso z kostí, nakrájíme jej a společně s kroupami jej přidáme do polévky. Hotovou polévku osolíme a můžeme servírovat. Polévku lze ozdobit nasekanou zelenou petrželkou.
Instrukce
- 1. Uzené maso omyjeme, v hrnci zalijeme vodou, přidáme bobkové listy, nové koření a pepř a maso uvaříme do měkka. Trvá to asi hodinu a půl.
- 2. Mezitím si uvaříme kroupy - zalijeme je dvakrát větším množstvím vody než je krup a uvaříme je do měkka. Pokud budeme používat pohankové kroupy, zalijeme je dvakrát větším množstvím vařící vody než je krup a necháme je 20 minut odstát (nevaříme). Měkké kroupy, jak ječné tak pohankové, propláchneme v cedníku studenou vodou.
- 3. Cibuli nakrájíme nadrobno a na troše oleje nebo sádla ji asi 5 minut orestujeme, potom k ní přidáme na drobno nakrájenou mrkev a ještě chvilku restujeme. Orestovanou zeleninu a nahrubo nakrájený porék zalijeme vývarem a 10 minut povaříme.
- 4. Jakmile je zelenina uvařená, obereme maso z kostí, nakrájíme jej a společně s kroupami jej přidáme do polévky. Hotovou polévku osolíme a můžeme servírovat. Polévku lze ozdobit nasekanou zelenou petrželkou.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
0 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(0 / 5)
Zatím žádné komentáře.