Uzená polévka s kroupami (vč. bezlepkové varianty)

Uzená polévka s kroupami je ideální polévkou pro zimní období a při vaření nám krásně provoní domov. Její chuť je silná, takže se opravdu hodí na prohřátí, když přijdeme večer promrzlí domů. Díky kroupám je také poměrně sytá. Navíc se dá uvařit z uzených kostí, které jsou levné, ale stále mají na sobě dost chutného masa.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Uzené maso omyjeme, v hrnci zalijeme vodou, přidáme bobkové listy, nové koření a pepř a maso uvaříme do měkka. Trvá to asi hodinu a půl.
  • 2. Mezitím si uvaříme kroupy - zalijeme je dvakrát větším množstvím vody než je krup a uvaříme je do měkka. Pokud budeme používat pohankové kroupy, zalijeme je dvakrát větším množstvím vařící vody než je krup a necháme je 20 minut odstát (nevaříme). Měkké kroupy, jak ječné tak pohankové, propláchneme v cedníku studenou vodou.
  • 3. Cibuli nakrájíme nadrobno a na troše oleje nebo sádla ji asi 5 minut orestujeme, potom k ní přidáme na drobno nakrájenou mrkev a ještě chvilku restujeme. Orestovanou zeleninu a nahrubo nakrájený porék zalijeme vývarem a 10 minut povaříme.
  • 4. Jakmile je zelenina uvařená, obereme maso z kostí, nakrájíme jej a společně s kroupami jej přidáme do polévky. Hotovou polévku osolíme a můžeme servírovat. Polévku lze ozdobit nasekanou zelenou petrželkou.