Zdravý jahelný nákyp s jablky a pravou vanilkou.

Vanilkový jahelný nákyp

Jahelný nákyp je zdravé jídlo plné vitamínů. Použitím pravé vanilky místo vanilkového cukru z něj můžete udělat přímo luxusní pokrm. Pro zjemnění můžeme do jáhel těsně po uvaření vmíchat navíc asi 50g másla.Čím více jablek do receptu použijete, tím bude nákyp vláčnější. Já jej velmi ráda servíruji se zakysanou smetanou a trochou javorového syrupu a je to vážně dobrota.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (4 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Jáhly jedenkrát spaříme horkou vodou. Poté je zalijeme mlékem a uvaříme doměkka, trvá to asi 5-10 minut. Pokud se nám mléko vyvaří, můžeme trochu přidat. Jáhly by neměly být úplně rozvařené.
  • 2. Mezitím si rozpůlíme vanilkový lusk a vyškrábneme semínka (nebo použijeme vaniklový cukr). Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem, vanilkou, přidáme lžíci horké vody a vyšleháme do pěny. Jablka oloupeme a nakráníme na kousky.
  • 3. Do uvařených a lehce zchládlých jáhel vmícháme žloutkovou pěnu a dobře promícháme, potom lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Část směsi nalijeme do zapékacího pekáčku, pak poklademe jablky, zase zalijeme a tak pokračujeme do spotřebování těsta i jablek. Poslední vrstou by mělo být těsto.
  • 4. Pečící nádobu s nákypem vložíme do trouby a pečeme na 175°C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Propečenost zkoušíme špejlí, upečeno máme jakmile se nám špejle po vytažení nelepí na prsty.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...