Dýně se dá připravovat na všechny způsoby. Zapečená dýně s bešamelem a masovo-rajčatovou omáčkou je opravdu výborná. Recept je trošku pracnější, ale všechna ta práce opravdu stojí za to. Tímto způsobem se dá připravit prakticky jakýkoli typ dýně, nejvhodnější je ale dýně špagetová.

Zapečená dýně (ala lasagne)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 5 porcí
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (2.5 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 1 dýni (1-2kg)
- 1 velká cibule (asi 135g)
- olej na smažení
- 250g mletého masa (nejlépe mix)
- 425ml konzerva loupaných rajčat (nebo čerstvá rajčata)
- sůl
- pepř
- bazalka (nejlépe čerstvá)
- 30g mouky (u bezlepkové varianty použijte Jizerku)
- 30g másla
- 0,5l mléka
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný)
- 50g nivy
Instrukce
- 1. Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a dáme do trouby předpéct na 170˚C zhruba na 30 minut. Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kostky a osmahneme ji na oleji, když je cibule opečená lehce do zlatova přidáme maso a zprudka opečeme. Jakmile se maso trochu opeče, přidáme rajčata, koření a sůl a dusíme dokud maso nezměkne.
- 2. Zatímco dusíme maso, v menším hrnci si připravíme bešamel - opečeme mouku na sucho, po chvilce přidáme máslo a chvilku restujeme. Asi po třech minutách přilijeme mléko a dobře rozmícháme. Směs povaříme do zhoustnutí (za občasného míchání), osolíme a dochutíme muškátovým oříškem.
- 3. Dýni vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a poté nakrájíme na tenké proužky. Do pekáče, který jsme vyložili pečícím papírem (nebo dobře vymastili) střídavě klademe vrstvu dýně, masovo-rajčatové omáčky a bešamelu. Poslední vrstvou je bešamel na jehož povrch dáme na ozdobu několik plátků dýně. Vše lehce posypeme rozdrobenou nivou a zapečeme v troubě na 175˚C asi 30 minut. Pokud máme v troubě gril, můžeme ke konci pečení povrch trochu zagrilovat.
- Celková doba přípravy: 75 minut
- Chod: oběd, večeře
- Kategorie receptu: Masová jídla
- Ingredience: dýně, mouka Jizerka
Instrukce
- 1. Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a dáme do trouby předpéct na 170˚C zhruba na 30 minut. Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kostky a osmahneme ji na oleji, když je cibule opečená lehce do zlatova přidáme maso a zprudka opečeme. Jakmile se maso trochu opeče, přidáme rajčata, koření a sůl a dusíme dokud maso nezměkne.
- 2. Zatímco dusíme maso, v menším hrnci si připravíme bešamel - opečeme mouku na sucho, po chvilce přidáme máslo a chvilku restujeme. Asi po třech minutách přilijeme mléko a dobře rozmícháme. Směs povaříme do zhoustnutí (za občasného míchání), osolíme a dochutíme muškátovým oříškem.
- 3. Dýni vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a poté nakrájíme na tenké proužky. Do pekáče, který jsme vyložili pečícím papírem (nebo dobře vymastili) střídavě klademe vrstvu dýně, masovo-rajčatové omáčky a bešamelu. Poslední vrstvou je bešamel na jehož povrch dáme na ozdobu několik plátků dýně. Vše lehce posypeme rozdrobenou nivou a zapečeme v troubě na 175˚C asi 30 minut. Pokud máme v troubě gril, můžeme ke konci pečení povrch trochu zagrilovat.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
2 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(2.5 / 5)
Zatím žádné komentáře.