Fazole jsou velmi zdravé a dobré, navíc dokáží na dlouhou dobu zasytit. Jedna z nejlepších úprav fazolí je zapékání. Tento recept vychází z tradičního valašského receptu, na který jsem narazila ve valašské kuchařce.

Zapečené fazole na valašský způsob
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 3 porce
- Obtížnost snadné
Hodnocení receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 250g velkých bílých fazolí (předem namočených)
- 180g anglické slaniny nebo uzeného masa
- 3 velké cibule (asi 350g)
- 3-4 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 velká červená kapie (asi 180g)
- 1 lžíce mouky (u bezlepkové varianty použijte Jizerku)
- sůl
- pepř
Instrukce
- 1. Fazole přes noc namočíme do vody, druhý den přivedeme vodu k varu, fazole půl hodiny předvaříme a po této době odlijeme 2/3 vývaru (můžeme použít například na polévku).
- 2. Mezitím co se nám fazole vaří osmažíme si slaninu nakrájenou na kousky (pokud je moc libová, přidáme trochu oleje), jakmile se slaninka osmaží, dáme ji stranou a na vypečeném tuku osmažíme dozlatova cibulku, kterou jsme nakrájeli na malé kousky.
- 3. Jakmile je cibulka hotová, přidáme prolisovaný česnek a mletou papriku. Lehce restujeme asi tři minuty (ne déle, aby nám paprika nezhořkla) a přilijeme vývar s fazolemi, přidáme lžíci mouky, dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme na kousky nakrájenou papriku a celou směs přesuneme do zapékací misky.
- 4. Fazole zapékáme asi půl hodiny na 180˚C.
Instrukce
- 1. Fazole přes noc namočíme do vody, druhý den přivedeme vodu k varu, fazole půl hodiny předvaříme a po této době odlijeme 2/3 vývaru (můžeme použít například na polévku).
- 2. Mezitím co se nám fazole vaří osmažíme si slaninu nakrájenou na kousky (pokud je moc libová, přidáme trochu oleje), jakmile se slaninka osmaží, dáme ji stranou a na vypečeném tuku osmažíme dozlatova cibulku, kterou jsme nakrájeli na malé kousky.
- 3. Jakmile je cibulka hotová, přidáme prolisovaný česnek a mletou papriku. Lehce restujeme asi tři minuty (ne déle, aby nám paprika nezhořkla) a přilijeme vývar s fazolemi, přidáme lžíci mouky, dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme na kousky nakrájenou papriku a celou směs přesuneme do zapékací misky.
- 4. Fazole zapékáme asi půl hodiny na 180˚C.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
0 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(0 / 5)
Zatím žádné komentáře.