Zapečené fazole na valašský způsob

Fazole jsou velmi zdravé a dobré, navíc dokáží na dlouhou dobu zasytit. Jedna z nejlepších úprav fazolí je zapékání. Tento recept vychází z tradičního valašského receptu, na který jsem narazila ve valašské kuchařce.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Fazole přes noc namočíme do vody, druhý den přivedeme vodu k varu, fazole půl hodiny předvaříme a po této době odlijeme 2/3 vývaru (můžeme použít například na polévku).
  • 2. Mezitím co se nám fazole vaří osmažíme si slaninu nakrájenou na kousky (pokud je moc libová, přidáme trochu oleje), jakmile se slaninka osmaží, dáme ji stranou a na vypečeném tuku osmažíme dozlatova cibulku, kterou jsme nakrájeli na malé kousky.
  • 3. Jakmile je cibulka hotová, přidáme prolisovaný česnek a mletou papriku. Lehce restujeme asi tři minuty (ne déle, aby nám paprika nezhořkla) a přilijeme vývar s fazolemi, přidáme lžíci mouky, dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme na kousky nakrájenou papriku a celou směs přesuneme do zapékací misky.
  • 4. Fazole zapékáme asi půl hodiny na 180˚C.