Zapékaný květák

Toto jídlo má jen velmi málo ingrediencí. Na první pohled by se mohlo zdát, že tato úprava květáku nebude nic moc, opak je ale pravdou. Tento recept je mojí nejmilejší úpravou květáku vůbec. Zapékaný květák chutná opravdu delikátně.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. V osolené vodě si uvaříme květák rozdělený na růžičky. Mezitím si na pánvi nasucho opražíme mouku a když se nám rozvoní přidáme k ní máslo. Vzniklou jíšku chvilku restujeme, poté zalijeme troškou mléka a dobře rozmícháme. Po rozmíchání přilijeme zbytek mléka a uvaříme do hustoty pudingu.
  • 2. Vzniklý bešamel osolíme a opepříme podle chuti. Na dochucení použijeme také čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Ten si vždy kupte v celku a strouhejte rovnou do jídla, jinak ztratí svoji typickou vůni. Muškátový oříšek přidáváme opatrně, po špetkách, protože jeho chuť je velmi výrazná.
  • 3. Uvařený květák přesuneme do zapékací mísy, přelijeme bešamelem a nahoře posypeme strouhaným sýrem. Poté zapečeme v troubě asi na 180˚C než sýr zezlátne. Zapékaný květák podáváme nejlépe s vařenými bramborami.