Zdravá lískooříšková pomazánka

Tato pomazánka chutná podobně jako Nutela, jenom je trochu hrubší a o mnoho zdravější. Jako hlavní surovina jsou použity pražené lískové oříšky. Pokud chceme mít pomazánku ještě zdravější nemusíme oříšky pražit vůbec nebo pražení zkrátíme na minimum. Olej se používá proto, aby šla pomazánka namazat, ale i ten nám může přispět mnoha látkami prospěšnými pro naše zdraví, zejména pokud je lisovaný za studena. Ideální je nějaký s neutrální chutí jako slunečnicový či řepkový. A aby vše bylo dokonalé použila jsem místo cukru med, což se ukázalo jako výborný nápad. Navíc je díky tomu recept vhodnější i pro diabetiky. Tato pomazánka je moc dobrá s palačinkami, ale pozor, díky oříškům je hodně kalorická.

Hodnocení receptu

  • (4 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Oříšky nasucho opražíme na pánvi a oloupeme všechny slupky, které jdou lehce dolů, ostatní ponecháme.
  • 2. Opražené oříšky nahrubo nameleme v mixéru a přidáme zbytek ingrediencí.
  • 3. Pomazánku mixujeme tak dlouho až dosáhneme požadované konzistence (pokud je příliš tuhá, přidáme více oleje).

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...